Preskocit navigáciu

Cvičenie Saber Knight 2017 úspešne ukončené


Cvičenie Saber Knight 2017 úspešne ukončené

Slávnostným nástupom cvičiacich jednotiek z Estónska, Dánska, Litvy, Lotyšska, Nemecka, Spojených štátov a Slovenska bolo v nedeľu 4. júna 2017 ukončené medzinárodné cvičenie Saber Knight 2017, ktoré sa konalo vo výcvikovej základni Taara pri meste Voru v Estónsku, pomenovanej po Juliusovi Kuperjanovi, zakladateľovi a prvom veliteľovi partizánskeho práporu, ktorý tu pôsobil počas vojny o nezávislosť v rokoch 1918 a 1919.

Cvičenia sa zúčastnilo celkom 22 príslušníkov Ozbrojených síl SR z 1. mechanizovanej brigády (PrV), 2. mechanizovanej brigády (PrV) a Brigády bojového zabezpečenia (PrV) pod vedením podplukovníka Norberta Hríba, veliteľa 23. mechanizovaného práporu 2. mechanizovanej brigády a ďalších viac ako 800 príslušníkov Ozbrojených síl z krajín NATO.

Počas útočnej operácie pôsobila naša brigáda v zostave britskej divízie a pripravila a vykonala prechod cez línie smerom vpred pre 5 brigád, následne zaujala nový priestor operácie s úlohou zabezpečiť ho proti protivníkovi a v záverečnej fáze brigáda prevzala zodpovednosť za kľúčovú infraštruktúru na rieke Navesti.

Stanovené úlohy boli brigádou úspešne splnené, čo dokazuje aj ocenenie podplukovníka Norberta Hríba pamätnou plaketou „Coat of Arms“ veliteľa Dánskej divízie za vysoko odborný a profesionálny prístup počas cvičenia Saber Knight 2017. Podľa slov podplukovníka Hríba, toto ocenenie však nepatrí iba jemu, pretože bolo výsledkom kvalitnej práce celého tímu.

Príslušníci Ozbrojených síl SR sa tohto cvičenia zúčastnili po prvýkrát a opäť sa potvrdilo, že úspešne pôsobenie v medzinárodnom prostredí si žiada naplnenie nemalých nárokov, ktoré sú kladené na jednotlivca vo vysokom nasadení, avšak ide o neoceniteľnú skúsenosť, ktorá sa nedá nadobudnúť v domácich podmienkach.


Cvičenie Saber Knight 2017 úspešne ukončenéCvičenie Saber Knight 2017 úspešne ukončenéCvičenie Saber Knight 2017 úspešne ukončené

Autor: npor. Mgr. Martin REŽO , Foto: OS SR - Dátum: 07.06.2017
Čítanosť: 3222
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share