Preskocit navigáciu

Slávnostné privítanie príslušníkov RS Afganistan


Slávnostné privítanie príslušníkov RS Afganistan
Pri príležitosti privítania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky vracajúcich sa z operácie Resolute Support v Afganistane sa dňa 16. júna v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania Martin uskutočnil slávnostný nástup.
Slávnostného nástupu sa zúčastnil minister obrany SR Peter Gajdoš, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Jindřich Joch, viceprimátor mesta Martin Imrich Žigo, prednosta Okresného úradu mesta Martin Marcel Maťovčík a ďalší vážení hostia.
Aj táto rotácia ukázala pripravenosť, profesionalitu a odhodlanosť našich profesionálnych vojakov. Sme spojencom, ktorý má čo ponúknuť, dôveryhodným a spoľahlivým partnerom,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň zdôraznil, že slovenskí vojaci a vojačky robia v zahraničí dobré meno nielen ozbrojeným silám, ale celej Slovenskej republike.
Veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Jindřich Joch pripomenul, že naše ozbrojené sily pôsobia v Afganistane už niekoľko rokov a v poradí už v tretej operácii. „V Resolute Support pôsobia ako inštruktori, ktorí cvičia afganskú národnú armádu, ale aj ako zdravotníci a na rôznych ďalších funkciách,“ uviedol generálmajor Joch. Pripomenul, že aj tento kontingent pripravil pre miestne zložky množstvo odborných kurzov.
Dnes už bývalý veliteľ slovenského kontingentu v Afganistane podplukovník Oliver Toderiška sa vyjadril, že mu bolo cťou slúžiť s profesionálmi v pravom zmysle slova a počas pôsobenia počúval zo strany zahraničných partnerov na slovenských vojakov iba superlatívy. „Bez akýchkoľvek problémov plnili všetky úlohy, či už boli plánované, alebo neplánované. A samozrejme v rámci medzinárodného pôsobenia získali množstvo skúsenosti, ktoré teraz zužitkujú aj doma,“ povedal.
Profesionálnym vojakom, ktorí sa z operácie Resolute Support vrátili, boli odovzdané medaile „Za účasť vo vojenskej operácii“ a odznaky vojnových veteránov.
Slávnostný nástup bol ukončený slávnostným pochodom a spoločným fotografovaním ocenených profesionálnych vojakov.

foto 1foto 1foto 1foto 1foto 2foto 2foto 2foto 2foto 3foto 3

Autor: rtm. Stanislav Héger , Foto: ZaVaMD - Dátum: 19.06.2017
Čítanosť: 3287
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share