Preskocit navigáciu

Spomienka na udalosti SNP na Brezine


Spomienka na udalosti SNP na Brezine

V pondelok 27. augusta si položením vencov pri Pamätníku umučených na Brezine pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania spolu s občanmi mesta Trenčín aj príslušníci Pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky.
Spomienkového aktu sa zúčastnil zástupca veliteľa Pozemných síl OS SR brigádny generál Karol Navrátil a profesionálni vojaci posádky Trenčín, predstavitelia miestnej štátnej správy a samosprávy, priami účastníci protifašistického odboja a delegácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.
Ako uvádza Oblastný výbor SZPB Trenčín na svojej stránke, po vypuknutí Slovenského národného povstania od začiatku septembra 1944 celý verejný život v Trenčíne rozhodujúcim spôsobom ovplyvňovali nemecké okupačné jednotky. Tie zabrali pre svoju potrebu jednotlivé verejné i súkromné budovy, vrátane škôl a internátov. Trenčín bol aj sídlom veliteľstva pohotovostnej jednotky nemeckej 13. bezpečnostnej služby (Einsatzkomando) SD, ktorá zanechala v meste a jeho okolí, ako aj v ďalších piatich okresoch Slovenska, krvavé stopy.


Spomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na Brezine

Autor: Sek velPS , Foto: Sek velPS - Dátum: 27.08.2018
Čítanosť: 3380
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share